Hålla en god privatekonomi

Mycket av det vi gillar i livet är kopplat till vår fritid och hur vi väljer att spendera den. Men för att kunna spendera fritiden som vi vill och inte behöva konstant oroa sig över sina utgifter är det smart att sätta sig ned och tänka igenom sin egen ekonomi.

Göra en budget

Hur tråkigt det än låter finns det ett stort värde i att strukturera en budget. Att veta var pengarna går varje månad kan vara till stor hjälp för att se var man spenderar onödigt mycket och kan tjäna in en slant eller två. Välj en månad som bäst reflekterar hur det ser ut i genomsnitt över året och samla sedan alla fasta och rörliga kostnader och för in dem i ett kalkylark.

Pengar för nöje

Att ha en summa pengar för eventuella nöjen under en månad kan vara ett bra verktyg för att inte spendera allt för mycket på fritiden. Vissa former kan vara enklare att hålla reda på än andra. Spelar man exempelvis spel för pengar kan man alltid försöka hålla sig till att bara spela för en viss summa. Varje månad man håller sig under den planerade summan är således en bra månad.

Samla lånen

Det är inte ovanligt att ha lån på olika ställen, men kan utgöra en onödig utgift. För att minska månadskostnaden kan det vara en bra idé att samla dessa lån hos en och samma bank. Eller åtminstone så många man kan. I och med detta kan man förbättra ens kreditvärde och sänka räntan man i snitt betalar.

Spara ihop en buffert

Att buffertspara är något fler absolut borde försöka göra. Även om man inte kan lägga så mycket åt sidan varje månad kan dessa pengar vara räddningen i nöden om någon oförutsägbar men nödvändig utgift skulle dyka upp. Det räknas att omkring en femtedel av Sveriges befolkning skulle finna det svårt att betala ett plötslig utgift på 10 000 kronor. Ju större buffert desto bättre men man brukar säga att ett par månaders inkomst efter skatt ger väldigt hög säkerhet.

Hitta motivationen för sparande

Att sätta ett mål med sitt sparande kan vara ett mycket bra beslut. Detta kan få en att titta mer kritiskt på många utgifter och tänka på om man verkligen behöver dessa eller om man inte kan hitta bättre, mest kostnadseffektiva alternativ på andra håll.

Emma Svensson