Så kommer du igång med löpträningen

Löpning är en av de lättaste träningsformerna att börja med på vissa sätt. Men som med så mycket annat är det viktigt hur du kommer igång för att få den bästa möjliga starten. Här kommer några bra tips för dig som funderat på löpning men ännu inte tagit det första steget.

Skaffa rätt skor

Skorna är det viktigaste en löpare har och det är värt att lägga ned lite extra tid på att hitta rätt här. Du kan bland annat titta på tester av stabila löparskor för att vägleda ditt val. Men i slutändan är det viktigaste att de sitter bra och är bekväm att springa i.

Ta på sköna kläder

Kläderna är visserligen viktiga de också. När du klär dig för löpning är det viktigt att du väljer kläder som sitter bra och helst inte för löst. Speciellt inte mot huden. Om plagget rör sig allt för mycket fram och tillbaka över huden kan den börja bli irriterad. Klä dig även rätt för temperaturen. Det betyder inte allt för varmt då kroppen kommer bli varmare när du väl börjar springa.

Undvik maxnivån i början

Första månaden eller så bör du inte pressa dig själv så hårt du kan varje träningspass. Det är mycket viktigare att du tränar regelbundet än att du tränar hårt. Resultat kommer synas ganska snabbt i början bara du ser till att springa tre gånger i veckan.

Variera hastigheten

Det är lätt hänt att du hamnar på autopilot när du springer. Men försök att springa mer medvetet och faktiskt variera hastigheten emellanåt under varje pass. Var dessutom inte envis och spring trots att du känner att du skulle behöva en paus. Ta istället tiden och vila en kort stund och fortsätt sedan springa tills du är klar.

Emerald Marquardt