Ordna den perfekta festen

Alla kalas kräver planering och förberedelser för att lyckas. Men ett kalas blir inte perfekt om man inte anpassar det efter gästerna. Medan det alltid kommer finnas olika åsikter om vad som är det bästa kalaset kommer här några allmänna tips som helt klart förbättrar chansen att skapa något riktigt roligt och minnesvärt.

Inbjudan

En bra fest börjar med en inbjudan i god tid. Försök dock att undvika dagar på året då andra tillställningar ofta hålls. Elektroniska inbjudningar är ju riktigt praktiska att använda sig av, men vill man göra något extra speciellt kan man alltid skicka ut ett riktigt kort. Informationen på denna ska inkludera:

  • Tid
  • Plats
  • Eventuell vägbeskrivning
  • Om det ska vara någon klädkod eller tema

Uppmana även gäster att höra av sig om de har några krav vad gäller mat och tilltugg, för att tillgodose de som har matallergier eller specifika dieter.

Mat och dryck

När alla svarat på inbjudan och informerat om speciella dieter och liknande är det dags att planera mat och dryck. Använder man ett tema kan det vara roligt att se om detta går att knyta an även till maten som serveras. Frysvaror och saker med bra hållbarhet kan köpas långt innan medan färskvaror bör inhandlas dagen eller dagarna innan festen. Se till att fixa sådant som kan fixas några dagar i förväg. Försök minimera det egna arbetet så mycket som möjligt självaste dagen D.

Musik och underhållning

Varje fest behöver ju ett perfekt soundtrack också. Välj musiken med omsorg och skapa en spotifylista som kan köras igång när festen börjar. Musiken är ofta det mest självklara att koppla till ett tema. Tänk även på annan underhållning som lekar eller quiz som kan hållas under kvällen. Finns det ekonomi så kanske man kan anlita någon som håller i både lekar och musik. Det är ju inte alls nödvändigt men visst kan det vara skönt att ha någon annan som håller i detta.

Möblera och Dekorera

Lokalen måste ju även förberedas rent fysiskt för festen. Oavsett om man håller festen i hemmet eller har hyrt en lokal gäller det att se till att alla får plats. Se även till att dekorera lokalen med lämpliga saker för att sätta rätt stämning. Se till att beställa hem mycket av allt. Det som inte kommer att användas denna gång kan med fördel sparas och användas vid något annat tillfälle då partystämningen ska fixas.

Städa något

Festen kräver självfallet inte att det är lika rent som efter en storstädning. Men att städa bort saker som står framme och se till att kök och badrum är snyggt innan man sätter igång är alltid skönt. Se samtidigt till att det finns gott om hushålls- och toapapper, plus några extra handdukar.

Emma Svensson