Angående koppens varningssignaler

Det är tyvärr allt för vanligt idag att folk lider i tystnad av problem de skulle kunna få hjälp med om det bara sökte sig till rätt plats eller person. Varför detta är fallet rent allmänt är svårt att säga. Det kan vara högst individuellt i många fall. Men vi vet samtidigt att varningssignaler inte alltid är perfekta.

Att lyssna på kroppen

Vi har nog alla hört någon säga hur viktigt det är att lyssna på kroppen. Men man behöver inte tänka efter väldigt mycket för att förstå att detta inte alltid är det bästa för oss. Hade kroppen fått välja vid varje tillfälle hade vi troligtvis motionerat mindre, ätit sämre och så vidare. Omedelbar njutning går då före långsiktig hälsa, vilket är vad som kan skapa de problem många faktiskt har idag. Detta sträcker sig dock även vidare till upplevd smärta. Tillräckligt med forskning finns idag som visat att vårt smärtsystem inte alltid fungerar perfekt. Av denna anledning saker och ting göra ont när de inte borde, eller inte göra ont när de faktiskt borde det. Rehabilitering kan därför inkludera träning med smärta ibland.

Att lära känna kroppen

För att bättre kunna förstå när vi bör lyssna kroppen gäller det att man lär sig förstå sig på sin kropp. Att lära sig mer om riskfaktorer i aktiviteter man ägnar sig åt och livsstilen man lever kan göra stor skillnad. Det är också viktigt att förstå att det finns problem som inte ger tydliga varningssignalen förrän de är väldigt långt gångna.

Söka hjälp

Den mest självklara vägen att gå när man vill ha något undersökt är att vända sig till vården. Men det betyder inte att det är det enda alternativet. Det finns gott om privata kliniker inom alla möjliga områden som kan hjälpa oss med både det ena och det andra. Naprapater är en grupp som många vänder sig till idag och bor man exempelvis i Stockholm kan man lätt hitta en naprapat på Södermalm som man kan boka ett besök hos.  

Emerald Marquardt